Bloggeren på Drangsvann

Tilbake til oversikten
Artikkelbilde

Tilvalg til besvær eller tilvalg til lettelse?

Vi fant det ikke ut før jeg var på 2 leverandørmøte: Tilvalg koster deg endringen + 15% til byggmester. Eller det vil si, prosenten ligger i Norge et sted mellom 10-20%, men hos BOH er det 15%. Så sånn cirka midt i mellom. 

 

Først ble jeg litt sjokkert, må jeg innrømme. Men etter litt googling fant jeg ut at det var sant. Sånn fungerer det i Norge. Jeg forstår at endringer medfører merarbeid for byggmesterfirmaet, så et administrasjonsgebyr/avgift tenker jeg er naturlig. Jo flere endringer som gjøres, jo mer ansvar har byggmesterfirmaet. De må jo se til at alle endringer er som de skal, og har ansvaret dersom noe er galt eller ikke fungerer. Men jeg tenkte at det lå på kanskje 5% eller maks 10%, men 15%  - ja, da begynner man jo fort å snakke seriøse penger. Og det er lurt å tenkte på FØR man skriver under på en kontrakt, så du har penger til å gjøre de tilvalgene du vil ha.

 

Jeg burde naturligvis visst dette på forhånd. Slik som du forhåpentligvis gjør nå som du leser blogg før du kjøper. Men det gjorde jeg ikke. Mitt råd til deg: sett av en god slump med penger til tilvalg. Tenk både på at du sannsynligvis ikke ønsker akkurat det kjøkkenet slik det det tegnet, ikke akkurat den trappen, ikke akkurat bare de stikkontaktene og lyspunktene, ikke nødvendigvis de flisene på badet og ikke nødvendigvis akkurat baderoms-møblementet som ligger inkludert. Legg gjerne av ca 500 000 kr-700 000 kr, så har du litt å leke med. Så det bør du har fra enten tidligere salg av boliger eller som cash fra annet hold. Dette kan du ikke regne inn i lånet du skal ta fra banken. Dette er luksus som du legger til selv. 

 

Så tenk følgende: Se på prosjekterte boliger som ligger ca 500 000 kr -700 000 kr lavere i sum enn du har råd til, og så setter du av summen til litt oppgraderinger. Da får du det personlige preget vi alle ønsker oss, i alle fall som en start! La tilvalg bli noe gøy for deg og din partner, og ikke bli overrasket over at det blir lagt noe til på prisen fra byggmester. 

 

Nå er vi i gamet, og vi må dermed gjøre noen prioriteringer. Jeg tenker at vi må la gasspeis fordampe og vente, mens kjøkkenet og trappene skal få en liten facelift. Badene skal få litt pimp, men ikke overdådig. Min erfaring er at dersom du forteller leverandøren om hva du kan klare, så er de veldig dyktige til å rådgi deg i forhold til akkurat din økonomi.